top of page

FERREXPO ROBOT FEST 2015

У Комсомольську вперше відбувся відкритий всеукраїнський фестиваль, на якому провели бої роботів, зроблених із конструктора LEGO. На FERREXPO ROBOT FEST зібралися 55 талановитих, творчих, ерудованих дітей, які продемонстрували свої здібності у сфері роботобудування, інженерії і архітектури. Своїх роботів на цьому змаганні презентували 20 команд з Києва, Вінниці, Донецька, Дніпропетровська, Кіровограду, Тернополя, Кременчука і Комсомольська. Змагання керованих та автономних роботів відбулися в два етапи. У цих обох номінаціях визначено по три переможці, яких нагородили цінними призами (ноутбуки, планшети, смартфони).

 

Переможці категорії "Автономні роботи":

I місце — Sokrat (Вінниця)

IІ місце — Roboclub (Донецьк)

IІІ місце — Mario (Вінниця)

 

Переможці категорії "Керовані роботи":

I місце — Makswell (Тернопіль)

IІ місце — Creativ (Тернопіль)

IІІ місце — Експромт (Добровеличківка)

 

Окрім того серед перших місць в обох номінаціях розіграно Гран-прі - сучасний конструктор для створення роботів. Перемогла команда MaksWell (Максим Пелішко).

Сучасний конструктор Lego Mindstorms Ev3 за найоригінальнішу конструкцію робота виграв Віталій Роман, учень Комсомольської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1 (керівник Роман О.А.).

Учасники та гості фестивалю "Ferrexpo Robot Fest 2015" переглянули виступи міських творчих колективів, а також зробили сімейні і колективні фото з одним із роботів у фото-зоні. Також у рамках фестивалю пройшла цікава виставка, де юні науковці продемонстрували гостям заходу найоригінальніші моделі роботів, створені з конструктора LEGO. Другий день фестивалю робототехніки відбувся у ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1, де пройшли майстер-класи для учасників змагань. Завершився фестивалю цікавою екскурсією на Полтавський ГЗК.

Відгуки 

Дмитро Кондратенко, Голова оргкомітету Всеукраїнського фестивалю робототехніки "Роботіка", методист напрямку "Робототехніка" ТОВ "Пролего", головний суддя “FERREXPO ROBOT FEST 2015”
Коли в 2009 році ми з колегами організовували перші змагання роботів, ми мріяли про те, що знайдуться ентузіасти, які зможуть продовжити нашу справу.
Саме тому мені було дуже приємно взяти участь у комсомольському фестивалі FERREXPO ROBOT FEST 2015 в якості головного судді.
З точки зору організації фестивалю і ставлення до дітей я можу привести в приклад хіба що всесвітні олімпіади з робототехніки. Тому що тільки там я бачив таку сфокусованість заходу на дітях. Було забезпечено проживання, харчування, переміщення учасників. Дітям було зручно змагатися і спілкуватися. А екскурсія стала логічним та очікуваним завершенням знайомства учасників з містом.
Окремо хотілося б виділити проведення майстер класу для дітей і наради для тренерів. Це дуже важлива частина заходу, оскільки забезпечує відкритість, прозорість і створення умов для обміну досвідом між учасниками.
Наразі я сподіваюся, що фестиваль буде проводитися кожного року, оскільки він залишив дуже гарне враження і отримав багато позитивних відгуків учасників. Це говорить про те, що люди готові до участі та співпраці, а ми маємо створювати умови для цього.
Підсумовуючи, можу стверджувати, що фестиваль було проведено на дуже високому рівні як з точки зору логістично-матеріальної підготовки, так і з точки зору підготовки сценарію та персоналу.
До речі, дякую за дбайливе ставлення до робота. З таким комфортом він ще ніколи не подорожував =)
Загалом все було круто. Як на мене, деталі буде сенс обговорити вже при підготовці наступного фестивалю, читаючи зауваження за минулий рік.
Всього найкращого!
--------
З повагою,
Best Regards,
Дмитро Кондратенко
Dmytro Kondratenko

______________________________________________________________

 

Володимир Копняк, керівник гуртків робототехніки, інформатики та програмування 

Вінницького міського палацу дітей та юнацтва

Доброго дня шановний Олександр Анатолійович!

Від імені всієї Вінницької команди дозвольте висловити щиру подяку за чудову організацію прекрасного свята дитячої творчості!
Дуже приємно, що незважаючи на складну економічну ситуацію в країні, Ви змогли знайти спонсорів та організувати підтримку місцевої влади у проведенні фестивалю робототехніки. На наш погляд, знаковим є те, що фестиваль відбувся не в столиці або великому обласному центрі. Ваш приклад є гідним для наслідування місцевою владою всіх регіонів, адже ви показали, що немає нічого неможливого в організації великого заходу, коли є реальна підтримка владними структурами дитячої технічної творчості та розуміння необхідності створення всіх умов для розвитку  та виховання майбутньої інтелектуальної еліти.
Окрему подяку діти просили передати організаторам харчування (ми багато де були в Україні, але так смачно та різноманітно годували не скрізь).
Сподобалась також дуже екскурсія. Море вражень, креативний екскурсовод.
Ще раз низький уклін та подяка всім, хто доклав зусиль до організації фестивалю!

З повагою,
керівник гуртків робототехніки, інформатики та програмування
Вінницького міського палацу дітей та юнацтва

Володимир Копняк

______________________________________________________________

 

Богдан Манько, фахівець з ІТ-технологій, суддя фестивалю
В дитинстві ми з друзями мріяли про справжніх роботів, таких яких ми бачили у фантастичних фільмах. Тоді нам все вдавалось таким нереальним, що роботи це щось неймовірне і людство ще довго буде рухатись науковим шляхом для того, щоб штучний розум зміг би виконували елементарні функції. Але майбутнє рухається до нас швидше ніж ми сподівалися. Автомобілі без водіїв рухаються містами, роботизована техніка допомагає людині виконувати  важку, точну або небезпечну справу. Роботи ввійшли в наше сучасне життя, відкриваючи людству значні перспективи. І те, що за штучним інтелектом майбутнє у мене не викликає сумнівів.
Фестиваль FERREXPO ROBOT FEST 2015 пройшов дуже насичено, команди представили велику кількість робототехніки різних модифікацій. Боротьба була запеклою, дух суперництва був на висоті. Можливо ці юнаки та дівчата в майбутньому будуть конструювати професійних роботів, розробляти програмне забезпечення для виконання роботом тих чи інших завдань. Тому вважаю, що організація таких заходів дуже важлива для молоді. Тому будемо чекати на наступний фестиваль! И дякую організаторам, що дозволили мені взяти учать в цьому святі роботів!

______________________________________________________________

 

Юрій Галета, тренер з Дніпропетровська
Жаль конечно, что мы были всего один день. Но работа и т.д. и т.п. Ведь это у нас как хобби и я пытаюсь просто заинтересовать сына и его друга. Чтобы не тратили попусту время за компьютерными играми.
Спасибо за фото и видео метериал с мероприятия. Я чуть позже выложу, то, что снял. там не много, но это пополнит Ваш сборник.
На счет отзыва. Скажу одно - все было СУПЕР!!! Спасибо за теплый прием. Очень доволен, что с каждым годом таких мероприятий становится больше.
И СПАСИБО Вам, за то, что взяли на себя ношу по организации этого мероприятия, знаю, это отнимает много времени.

Из минусов. Это происходит на каждом подобном мероприятии, это давка возле столов с боями. И часто, возле столов с автономными роботами, датчики срабатывают на людей которые стоят рядом.
Незнаю было ли такое у Вас, в Киеве такое было. У Вас очень помогло, наличие 2-го этажа, такбы давка было еще больше. И небыло возможности, нормально заснять на видео прохождение боев, я бы поставил штатив с камерой на против каждого поля, и снимал все бои. Это был бы хороший материал для анализа, поиска ошибок и решений, для будущих соревнований. Но это все, мелочи... 
Очень рад знакомству с Вами, за то что, занимаетесь таким делом, как обучение.
Я занимаюсь программированием, работаю на одну крупную компанию. Буду рад сотрудничеству.

______________________________________________________________
 

Сергій Батарчук, тренер з  Києва
Доброго дня, Олександре. Фестиваль став однією з цікавих подій, як у моєму житті, так і моїх вихованців, тому я з великою радістю напишу свої враження від фестивалю і як зі сторони тренера, і як учасника. 

______________________________________________________________

 

Влад Персиков, тренер з Києва
Регистрация по прибытию прошла быстро и без вопросов, потому перейду сразу к поселению. Тут отдельное спасибо за предосталение места для ночлега, да еще и бесплатно. Для меня профилакторий выглядел именно так, как я и представлял. Видимо я уже стар, так как для детей это был культурный шок, ведь это был не отель на пять звезд :-) Но если честно, будь в номере Wi-Fi то они бы даже не заметили отсутствие одной из четырех стен:). Но к вечеру, после соревнований им уже было не до этого, спали совершенно спокойно, без проблем и жалоб.

Далее пришло время обедать. Тут, надо признать, было слишком много причин жалеть о том что ужин у нас прошел не в школе. Вот бы такой обед на ROBOTIC'е.

Далее по расписанию - "выставка роботов". Честно говоря, я думал что будет выставка роботов, но мы в этом не учавствуем, а вот получилось наоборот, так как сумоистов проходящие мимо дети конечно рассматривали с удовольствием, но знай мы заранее, могли бы подумать и привезти что-то интересненькое, не стесняйтесь об этом говорить(хотя мне бы тоже стоило об этом уточнить) и по возможности подготовимся. Еще к выставке хочу добавить, что видел робота слона, крокодила, но вот скорпиона не припомню. А зря. Дети обожают скорпиона, второй год наблюдаю как скорпион становится звездой в глазах детей. Дети обожают роботов, которые с ними взаимодействуют, даже(или особенно) если это удар жалом(может детская мечта - робот который гонится за ребенком и пытается стукнуть (не больно конечно))

Во время самого соревнования мне показалось что Вы явно ожидали меньшее количество посетителей. Если это так, то как видите, получилось все лучше, чем Вы ожидали. Единственное, чего так не хватало, так это укромного места, где можно было бы положить свои вещи и не переживать за них. Хочется ведь быть и зрителем и в тоже время подбадривать своих ребят, готовить следующих к бою и не переживать за запасную электронику, дополнительные детали ,и личные вещи. Ну и конечно нужно больше боев, но я уверен что так и будет в следующий раз.
Отдельно хочу сказать и пару слов про то, как организовали последние бои. Это было великолепно.

Культурная программа перед награждением была очень и очень интересная. А когда вся церемония закончилась ровно в 19.30, то лично я удивился такой организационной точности. Без шуток. Абсолютно вовремя. Минута в минуту. Не знаю как у Вас получилось :-)

Про завтрак говорить особо нечего, все вкусно и сытно. Про мастер-класс говорить нечего, наших детей это ждет в следующем семестре, но надеюсь что для других это было интересно. А поездка на ГОК, была, конечно, тоже интересной. Я думаю дети долго будут вспоминать, что под звуки взрывов начали покидать ГОК. Ведь все крутые парни уходят под звуки взрыва.

Надеюсь, что смог Вам помочь. Буду рад увидется на ROBOTIC'е и FERREXPO ROBOT FEST 2016
PS Только о втором фестивале постарайтесь сообщить раньше, тогда мы сможем привезти еще больше команд. Раз в первый раз получилось организовать все настолько хорошо, то во второй раз надо привезти больше ребят :-)

______________________________________________________________

 

Тофан Олександр, фахівець з ІТ-технологій, суддя фестивалю
Мне как учаснику такого интересного, яркого и на мой взгяд нужного события, конечно же все понравилось и я получил огромное удовольствия в роли судьи.
Концертная программа великолепная, стоял за кулисами как завороженный.
Селфи с роботом тоже великолепная идея. Очень понравился город Лего, роботы и дружелюбная веселая атмосфера. Многое было для меня и других судей и учасников впервые, что естественно привело к суете, что вполне закономерно. 
Так, как я был судьей хочу поделится мыслями по поводу судейства.
Для исключения неразберихи полагаю что нужно более детально проработать роли судей и зарание знать кто что делает, кто засекает время, а кто следит за роботами, кто ведет подсчет раундов и ведет протокол, кто взвешивает и проверяет роботов кто и как обьявляет о победах(сам или диктору который уже обьявляет) и о том кто прошел в полуфинал, финал и суперфинал.
Полагаю было бы правильным ввести одного диктора который будет все вкратце расказывать, приглашать и обьявлять куда идти, что сейчас будет и обьявлять учасников и победителей и т.д. В будущем если буду приглашен смогу учесть весь этот опыт и сделать все намного зрелищнее и привлекательнее. Еще поделюсь фактами моих знакомых которые хотели попасть на событие но так и не поняли куда идти где и как все будет происходить, а некоторые не понимали целей мероприятия. Для исключения непонимания думаю нужно донести до населения цели и расписание мероприятия.
Ну и в заключение скажу: все было супер, впечатлений море, открыл для себя новый захватывающий мир, тем вечером долго не мог заснуть глотая гигабайты информации на данную тему.

______________________________________________________________

 

Андрій Недошитко, тренер з Тернополя
Я дуже радий, що побував на цьому мега-класному заході.
Коли на пошту прийшла пропозиція від Дмитра Кондратенка, чесно кажучи, нас зацікавив розмір призового фонду і те,  що «все безкоштовно» (таке рідко буває, особливо наш час, навіть незважаючи на вибори ) . Це, напевне, і було основним мотивом, бо бажання приймати участь у подібних конкурсах  у нас було, але віддаль і саме місце проведення (не Київ J) трохи понижувало рівень ентузіазму.
Ще позитивно на прийняття рішення вплинула наша з Вами переписка. Приємно було відчувати, що з нами рахуються - тактовно і вчасно відповідають на запитання. Потім це підтвердилось Вашим телефонним дзвінком, коли ми  добирались до Комсомольська. Може я занадто детально все описую, але оці маленькі деталі для нас були важливі, бо я із своїми студентами (працюю в Технічному коледжі) не раз були на різних олімпіадах і змаганнях і не всюди було подібне відношення.
Але всі сумніви розвіялись, коли ми переступили поріг вашої школи. Приємні люди, тепла зустріч, не фальшиві усмішки на обличчях, сприяння в поселенні.
Про умови  проживання багато розказувати не буду. Дуже гарне місце. Ще дороблять ремонт в номерах – буде супер.
Харчування. Ми везли із собою серйозний продуктовий пайок. Частину привезли із собою назад. Харчування було на найвищому рівні. Якщо у вас постійно  так харчуюся діти - то ви Молодці. Особливо приємно було отримати «пакетик на дорогу» (як факт, що про нас дбають).
Про саму організацію фестивалю. Багато не напишу, бо сидів із нашим роботом з цукерками. Але вражає масштаб проведення. Добре що ви залучили Київ. На виставку Лего-місто варто було подивитись.
Хоча не розумію, чому так мало команд було представлено.  Із Західної України ми були єдині, хоча тільки у Львові є дві студії Лего.
Але менше з тим. Нам було комфортно. Ми спілкувалися з відвідувачами виставки. Наш робот привертав особливу увагу – можна було безкоштовно  виграти цукерку. Дітей і батьків було багато, Навіть деякі пророкували нам перемогу :).   Можна було чути фрази «Файне місто Тернопіль».
Про перемогу  ми особливо  не мріяли. Як написано: «Коней готують до бою, а перемога від Господа».  Всі приготування до змагань ми зробили вдома. Ми їхали просто відпочити і набратися досвіду.  
Позитивне враження справило «серйозність змагань». Серйозні дорослі судді в футболках і сама атмосфера проведення надавали відповідного ефекту.
Хочеться відмітити оформлення сцени для проведення фінальних боїв. Все було зроблено на професійному рівні. Сподобалось, що винесли проекцію поля на  екран.
А про призи, я вже писати не буду. Це вражає. Ми навіть близько такого не чекали. (Думали якійсь не дорогі конструктори, як це зазвичай буває :) )
Коротше, у Максима не було ноутбука (постійно позичав у батька), у Діми не було планшета, а у нас на студії не було Mindstorm  EV3. Слава Богу, кожен отримав все те, що йому було потрібно :).  Так що дякуємо Богу і організаторам.
На екскурсію ми думали,  що нас поведуть на самий комбінат, хотіли подивитися на машини і механізми. Розказували, що там дуже круто. Але думаю, що хлопці задоволені і тим що було. Особливо хочеться подякувати екскурсоводу за веселий супровід.
Так коротко і все. Хочеться щоб такі заходи мали продовження. І те, про що ми говорили у вашому кабінеті, не залишилося просто розмовою.  
Хочу подякувати вашому колективу за вашу роботу.  Я знаю, який це великий труд, організовувати подібні заходи. Мали подібний досвід в Технічному коледжі. Так що ви з усім справились! Молодці! 
Вибачте, що може написав не зовсім те, що ви хотіли. Мінусів я не шукав. Був налаштований на позитив. Тому все сподобалось. Якщо будуть конкретні запитання, пишіть. Передавайте вітання Тані і Олесі :)
До речі, після приїзду, до нашої студії  почала проявлятися зацікавленість з боку шкіл і ЗМІ. Очікуємо поповнення :).
P.S. Особливо вдячний за надані ресурси з фото і відеоматеріалами.  У нас була стара «мильничка» і багато фотографій вийшли неякісними.  Добре що є даний ресурс.
Дякую за Вашу роботу.
З повагою,
Андрій Недошитко.
______________________________________________________________

 

Юрій Косаківський, тренер з Вінниці
Дуже сподобалась організація фестивалю (все було на висоті, гарно, чітко навіть концертна програма у фіналі не занадто коротка і не дуже довга, а всамий раз), власне за два дні, 2 чудових дні отримали море позитивних емоцій (діти взагалі вже знову хочуть приїхати), гарна екскурсія на ГЗК (цікавий екскурсовод), фестиваль проходив окрема похвала  харчуванню, вдосталь і дуже смачно. надіюсь ще буде привід до вас приїхати. А ще в готелі було тепло, хоча опалення було вимкнене.

______________________________________________________________
 

Алексєєв Павло, тренер з Донецка
Здравствуйте, Александр!
Когда я провожу какие-либо мероприятия - в первую очередь приветствую отрицательные моменты в отзывах, поскольку они позволяют выявить слабые места и сделать все лучше в следующий раз. В Вашем же случае все прошло на замечательном уровне и чтобы найти, к чему прицепиться, нужно основательно потрудиться - конструктивно критиковать Ваше мероприятие даже тяжелее, чем ежегодную Роботику. :)
Нам все очень понравилось!
Особую благодарность хочется высказать за призы, за размещение, за питание (просто супер!), за автобус, за экскурсию и концертную программу!
Сотрудникам школы - передайте, пожалуйста, огромную благодарность за улыбки, заботу и всяческую помощь!
Возможность пообщаться тренерам команд - отличная идея. Буду просить Дмитрия что-то подобное сделать на Роботике (совместное общение тренеров и судей в промежуток времени между соревнованиями и награждениями, например; там общаться на следующий день не получается, т.к. мероприятие однодневное и многие сразу после награждения уезжают).
Исключительно занудства ради :) сел и подумал, что можно было бы дополнительно улучшить.
Некоторым командам (нашей, например) не помешает наличие 1-2 розеток поблизости от стола, где они готовятся к соревнованиям (нам понадобилось немного подкорректировать программу робота и расположение датчиков из-за особенностей стола - блики на черной полосе, а батарея ноутбука не справилась с задачей; проблему решили подключением к розетке в другом помещении).
Возможно, стоит продумать расположение столов, чтобы участникам сревнований не приходилось проталкиваться через толпу зрителей. Засветка от видеооператора на бликующем столе - тоже потенциальный источник неприятностей (может вызвать неправильную работу датчиков, откалиброванных на другой уровень освещения), судьи на обращение по этому поводу не отреагировали никак. По правилам не допускается касание стола во время заезда судьями, участниками и другими лицами, фото/видео-операторы размещаются в зоне для зрителей (это во мне проснулся "злобный" судья WRO ;) ).
Можно как-то сделать более наглядным ход соревнований (например, проектор + экран + ноутбук или просто большой монитор). Мы выключали "кирпич" с целью экономии заряда батарей, произошла, как я понял, какая-то накладка с порядком выступления команд и нам судьи засчитали техническое поражение за неготовность к старту в течение 5 секунд (EV3 стартует долго и он просто не успел загрузиться). На конечный результат это никак не повлияло, но было обидно.
Подчеркну еще раз: мы очень довольны поездкой и уровнем организации мероприятия. Мелочи, на которые я обратил Ваше внимание, пришлось вспоминать специально и ни к каким существенным вещам они не привели.
Отдельная благодарность за письмо с контактными данными (уже общаемся с Днепропетровском) и фото.
Еще раз благодарю Вас за все, взаимно надеюсь на дальнейшее сотрудничество.

bottom of page